Hustá podzimní polévka

Přidáno před 2 years

Hustá podzimní polévka s orientálním nádechem co dům dal. Tak bych ji asi nazvala úplně nejvýstižněji. V sobotu byl Ondra vyšlápnout Sněžku a tak mi bylo jansé, že přijede s pořádným hladem. Já sama jsem ale celý den poletovala po Drážďanech a tak jsem neměla moc energie jet nakoupit a vařit něco složitého, proto jsem posbírala pár surovin v lednici a spíži a vrhla se na polévku. Myslela jsem, že ani nebude stát za zmíňku, ale nakonec nám oběma moc chutnala a tak se s vámi o ní podělím.

Hustá podzimní polévka

INGREDIENCE:

  • 2 červené cibule
  • 2 mrkve
  • kus celeru
  • 1 střední cuketa
  • 10 rajčat
  • 10 cherry rajčátek
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 l vývaru
  • 2 brambory
  • dvě hrsti půleného hrachu (můžete doplnit červenou čočkou, nebo cizrnou)
  • 3 bobkové listy
  • 100 g slaniny (+ pár plátků na zdobení talíře)
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 lžičky uzené sladké papriky
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • olej
  • sůl, pepř

DSC_0082

POSTUP:

  1. Cibuli nakrájejte nahrubo, slaninu, mrkev, celer a cuketu na kostičky. Česnek oloupejte a rozbijte nožem.
  2. V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku se slaninou. Po chvilce přidejte i mrkev, celer, česnek a cuketu a ještě chvíli restujte.
  3. Do hrnce přimíchejte nasekané chilli (množství podle vlatní chuti – polévka by měla jemně, příjemně pálit) a uzenou papriku. Krátce restujte a poté vše zalijte vývarem.
  4. Přidejte, římský kmín, kurkumu, a pokrájená rajčata. Přiveďte k varu a asi po pěti minutách vše rozmixujte.
  5. Přidejte bobkový list, sůl, pepř a hrách a vařte dalších 20 minut.
  6. Do polévky nakrájejte oškrábané brambory, přidejte cherry rajčátka nakrájená na poloviny a vařte ještě asi 10 minut.
  7. Ochutnejte, zda jsou brambory i hrách uvařeny. Dochuťte solí, pepřem a chilli. Nezapomeňte vyndat bobkový list.

Poznámka: Půlený hrách vyžaduje delší vaření, než například červená čočka. Čočce stačí pár minut a perfektně se k ní hodí i zázvor. Pokud je na vás polévka moc hustá, přidejte více vývaru.

Tip na podávání: Do polévky se hodí zakysaná smetana, čerstvý koriandr a hlavně křupavá opečená slanina.