VALENTÝNSKÁ ROLÁDA BEZ LEPKU
Přidáno před 2 years Postup aneb jak jsem postupovala já:
Rozpálíme si troubu na 180 stupňů.
Nejprve si rozdělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do hustého sněhu.
Do misky si odvážíme domácí vanilkový cukr.
A přidáme kukuřičný škrob.
Tuto směs důkladně promícháme.
Do ušlehaného sněhu opatrně zapracujeme žloutky hezky jeden po druhém.
Po lžících zapracujeme i směs z cukru a škrobu.
A ještě kůru z citronu.
Na plech položíme pečící papír, který lehce potřeme olejem.
A na něj rozprostřeme těsto.
A dáme těsto péct na cca 8 minut.
Mezitím si vyloupeme granátové jablko.
Upečené těsto vyndáme z trouby. Na prkénko si položíme utěrku a na utěrku položíme těsto pečícím papírem nahoru. A ten odloupneme.
Ještě teplou roládu zatočíme a dáme vychladnout. Tím předejdete popraskání.
A teď si ještě připravíme krém. Smícháme vanilkový cukr, tvaroh a zakysanou smetanu.
Rozmotáme roládu a potřeme jí krémem.
Posypeme čtvrtou granátového jablka a zatočíme.
Nakonec si ještě rozpustíme bílou čokoládu.
Kterou polijeme roládu z vrchu a posypeme čtvrtkou granátového jablka.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm
Valentýn je svátek, který dělí obyvatelstvo na dvě skupiny. Ty, kteří ho nesnáší a ty, kteří ho milují.
Já jsem člověk, který ho nikdy vyloženě neslavil. Ale je pravda, že samotný den ve mě vyvolává pocit, že by lidé na sebe měli být milejší a užít si ho hlavně v páru.
Vloni byl první Valentýn, kdy jsem uvařila 5ti chodové menu, v klidu jsme si ho s manželem snědli, pak se šli projít do města, koupili horkou kávu do kelímku a procházeli se Prahou. A bylo to fajn.
Vlastně jsem pochopila, že když se člověk nenechá znechutit tím tlakem všech obchodů, tak to může být další krásný den po boku svého milého.
A proto jsem již s předstihem připravila tuto rozkošnou Valentýnskou roládu, která je lehoučká jako obláček, doplněna o tvarohový krém s vanilkou a posypaná šťavnatým granátovým jablkem.
Taková zajímavost, tato roláda je snad první dezert, který jsem připravovala Artymu. Upřímně ani nevím, odkud už mám recept, ale vím, že si ho ihned zamiloval.
A jelikož je tato roláda opravdu lehonká, není sladká a přitom lehce natrpklá některými kousky granátového jablka, tak jsem si jistá, že vaší polovičce určitě zachutná. A jestli nemáte svou polovičku, tak ho upečte třeba kamarádce nebo sama sobě :-)
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 1 šiška
INGREDIENCE:
- 5 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
- 100 g domácího vanilkového cukru nebo klasického krupicového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- strouhanou kůru z půlky citronu
- olej
Náplň:
- 1 kelímek plnotučného tvarohu
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1/4 granátového jablka
Ozdoba:
- 100 g bílé čokolády
- 1/4 granátového jablka
Rozpálíme si troubu na 180 stupňů.
Nejprve si rozdělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do hustého sněhu.
Do misky si odvážíme domácí vanilkový cukr.
A přidáme kukuřičný škrob.
Tuto směs důkladně promícháme.
Do ušlehaného sněhu opatrně zapracujeme žloutky hezky jeden po druhém.
Po lžících zapracujeme i směs z cukru a škrobu.
A ještě kůru z citronu.
Na plech položíme pečící papír, který lehce potřeme olejem.
A na něj rozprostřeme těsto.
A dáme těsto péct na cca 8 minut.
Mezitím si vyloupeme granátové jablko.
Upečené těsto vyndáme z trouby. Na prkénko si položíme utěrku a na utěrku položíme těsto pečícím papírem nahoru. A ten odloupneme.
Ještě teplou roládu zatočíme a dáme vychladnout. Tím předejdete popraskání.
A teď si ještě připravíme krém. Smícháme vanilkový cukr, tvaroh a zakysanou smetanu.
Rozmotáme roládu a potřeme jí krémem.
Posypeme čtvrtou granátového jablka a zatočíme.
Nakonec si ještě rozpustíme bílou čokoládu.
Kterou polijeme roládu z vrchu a posypeme čtvrtkou granátového jablka.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm