Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou

Přidáno před 8 months

Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou

Přesně vím, kdy jsem o hovězích líčkách slyšela poprvé. V mém oblíbeném Ano, šéfe.

Ano, šéfe už oblíbené není (starší díly pořád, ty nové vůbec), ale hovězí líčka milujeme pořád. Ta se nikdy nepřejí. Kdo je ochutnal a zamiloval si je, tak přesně ví, o čem mluvím. Jsem tak ráda, když se  mi podaří je sehnat. Naštěstí to u nás není nic moc těžkého. Nejbližší řezník v našem okolí je umí zajistit na objednávku. Hurá!!!

Potřebujeme

  • hovězí nebo vepřová líčka
  • sůl a pepř
  • 300 ml kvalitního červeného vína
  • 1 cibule
  • kousek másla
  • 2 + 2 mrkve
  • 2 + 2 petržele
  • kus celeru
  • trochu vývaru
  • trochu rostlinného oleje
  • pár žampionů
  • majoránka

Ve velké pánvi si rozehřejeme oleje, na kterém osmahneme osolená a opepřená líčka, aby se maso zatáhlo. Dvě mrkve, dvě petržele a polovinu celeru oloupeme a nakrájíme na kolečka, přidáme k líčkům. Zalijeme vínem a vývarem a dusíme doměkka. Podle velikosti líček je to asi 3 hodiny. Hotová líčka se úplně rozpadají.

Maso vyndáme z omáčky, kterou prudkým varem zredukujeme na požadované množství a nakonec zjemníme a zahustíme kouskem vychlazeného másla. Dochutíme troškou majoránky.

Jako příloha je výborná bramborová kaše a restovaná zelenina. Zbytek zeleniny očistíme a nakrájíme na kolečka, žampiony na drobnější kousky. Společně orestujeme na pánvi, lehce osolíme, můžeme opepřit.

Dobrou chuť přeje Elly.