Kořeněný hruškový punč

Přidáno před 6 years

Když jsme byli v kavárně Westberlin, ochutnali jsme parádní Berliner Winter – berlínskou zimu. Podle složení to byl jablečný a hruškový mošt s vodkou a kořením. Nic složitého. Pokusila jsem se o domácí verzi a dopadla naprosto výborně. Vyzkoušejte, v téhle zimě nebudete litovat! (Pro děti, těhotné, řidiče a abstinenty mám tip i na nealko verzi.)

Kořeněný hruškový punč

Punč sice nezní nijak exoticky, ale pochází z Indie. Slovo původně ze sanskrtu znamená pět, tedy pět ingrediencí, z nichž se punč skládá: voda, alkohol, cukr, citron a čaj nebo koření. Modernější punč vznikl už v polovině 17. století, kdy Britové neváhali přidat populární rum z Jamajky, víno nebo brandy. Dnes jsou punče všeho druhu oblíbené prakticky po celém světě – nejen o Vánocích! a kromě alkoholického punče se můžeme zahřát i “dětskou” verzí (svařená ovocná šťáva s vodou a cukrem).

berliner winter hruškový punč s vodkou vodka hruškový džus koření jablečný džus vanilka badyán skořice kardamom vánoční punč zimní

Původně jsem chtěla dát recept na blog mezi svátky, ale nestihla jsem ho nafotit. A když se konečně ukázala zima, říkala jsem si, že je škoda punč schovávat do dalších Vánoc. 🙂

Kořeněný hruškový punč
 
délka přípravy
délka vaření/pečení
celkový čas
 
typ receptu: nápoj
počet porcí: 3-4
suroviny
  • 300 ml hruškového džusu
  • 150 ml jablečného džusu
  • 2 svítky skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 3 tobolky kardamomu
  • ½ vanilkového lusku
  • 150 ml vodky
postup
  1. Oba džusy i koření dáme do hrnce a na mírném ohni zahříváme asi 5 minut.
  2. Horký džus přecedíme a vmícháme vodku.
  3. Podáváme teplé.
poznámky
Pro nealko verzi nahradíme vodku černým čajem a podle chuti dosladíme medem nebo cukrem.