SEMÍNKOVÝ CHLÉB

Přidáno před 9 months
SEMÍNKOVÝ CHLÉB
Uvědomila jsem si, že v poslední době už nejíme tolik pečiva. Což je pro nás s Artym opravdu zvláštní. Oba jsme totiž hodně pečiváci. A tak jsme nikdy nechápali, jak někdo může ze svého života nadobro odstranit příjem pečiva. Není přeci skoro nic lepšího, než namazaný plátek čerstvého a křupavého chleba trochou másla a posypán solí a nějakou tou bylinkou. Mňam.

Jenže asi je to i tím, že jsme si rozmazlili jazýčky ve Francii a jen tak nějaké pečivo nás neuspokojí. Až na to v Le Caveau. To je naprosto dokonalé.

Takže, když už si chci ten kousek pečiva dát, tak si zajedu do "kavéčka", objednám na bedýnkách (tam mají výborný takový ten zakroucený) a nebo si ho jednoduše upeču. Člověk si pak do něj může dát přesně to, co naprosto miluje.

Dnes jsem si pro vás připravila chléb plný semínek s krustou z olivového oleje. Chléb díky tomu krásně voní a křupe. A to je zrovna to nejlepší, ne?

Mouku jsem zvolila Babiččinu volbu na kynuté těsto. Ještě jsem s ní nepracovala a tak jsem byla zvědavá. Ostatní od ní mám totiž moc ráda. A spokojenost se dostavila. Chléb je krásně nakynutý, vláčný a výborný.

Tak dost mluvení a jdeme na to...

INGREDIENCE:
  • 1 kg mouky Babiččina volba kynuté těsto nebo hrubé mouky
  • 8 dcl teplé vody
  • 1 pytlíček suchého droždí (na 1 kg mouky) nebo kostka čerstvého
  • 5 lžiček soli (zarovnané)
  • 2 hrsti slunečnicových semínek
  • 2 hrsti dýňových semínek

Na potření:
  • olivový olej
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si kilo mouky.
 Do mísy s moukou přilijeme teplou vodu.
 Přidáme sůl.
 Přisypeme slunečnicová semínka.
 A také dýňová semínka.
 A nakonec přidáme droždí.
 Pomalu, cca 10 minut hněteme.
Připravíme si formu, ve které budeme chléb péct. Já použila dno od Pečenky, což je něco jako remoska. Můžete použít třeba formu na banánový chlebíček.
Na dno nakapeme trošku olivového oleje.
 A přendáme uhnětené těsto.
Přikryté utěrkou necháme kynout cca 2 hodiny v teple.
Rozpálíme si troubu na 180 stupňů.
Těsto pokapeme olivovým olejem i z vrchu.
 A pečeme 20-30 minut. Záleží do jak velké formy jste chléb dali a jak je tlustý.
Horký chléb přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
Vlhkou utěrku používáme proto, aby chléb neztvrdl a zůstal vláčný a křupavý.
A teď už je na vás, s čím chléb budete podávat. Já ho miluji s trochou másla a posypaný bylinkami a solí.
SEMÍNKOVÝ CHLÉB
Smaltované talíře jsem dostala od firmy hnst.ly. Určitě se na jejich stránku podívejte. Mají minimalistický, ale naprosto nádherný styl.

Recept byl sepsán pro firmu Babiččina volba.

Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.