VÁNOČKA

Přidáno před 10 months
VÁNOČKA

Nejlepší vánočka podle receptu Romana Vaňka.
Peču ji pravidelně na Vánoce i na Velikonoce jako mazanec :)
Jediné mínus je vzhled mojí vánočky, neumím jí moc zaplést. Takže občas je do vrtule, občas vypadá jako mumie, ale chuťově je dokonalá a hned se po ní zapráší :)


Ingredience: 
na 1 vánočku
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
115 ml vlažného mléka
60 g cukru
8 g vanilkového cukru 
70 g změklého másla
4 g soli
kůra z 1 citronu
1 vejce
30 g hrozinek(přes noc namočených do rumu)
35 g nasekaných mandlí
mandlové lupínky na posypání
vajíčko na potření


Postup:
  • Zaděláme na omládek: Do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran pomalu vmícháváme mouku, až vznikne řídké těstíčko. Povrch posypeme trochou hladké mouky a necháme v teple 30 minut vzejít.
  • Přidáme všechny ostatní ingredience (cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme hrozinky a mandle.
  • Těsto necháme 30 minut odpočinout.
  • Z těsta upleteme vánočku a necháme v teple hodinu kynou.
  • Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 40-50 minut.