Popraskané pomerančovo-kokosové sušenky (Crinkle cookies)

Přidáno před 3 years

Letos jsem se do cukroví ani nemusela pouštět. Vyfasovala jsem jednu krabičku od mámy a druhou od kamarádky, když jsem byla na vánoční návštěvě. Nicméně tyhle sušenky si zaslouží být nejen v mojí krabičce. Chutnají skvěle, vypadají krásně a jsou úplně jednoduché.

Popraskané pomerančovo-kokosové sušenky (Crinkle cookies)

Jsou to skoro kokosky, ale ne tak docela. Ani úplně typické crinkles (“popraskané” kakaové sušenky) to nejsou. Je to tak na půl cesty. Roztomilé popraskání, díky kterému sušenky vypadají, že se válely ve sněhu, dělá obalení v moučkovém cukru před pečením. Toho se nebojte a sušenky cukrem pořádně “olepte”, ať barevný kontrast hezky vynikne. Navíc, přestože to nevypadá, tyhle crinkles nejsou nijak přeslazené. Jsou tak akorát. 🙂

crinkles sušenky kokosky kokosové pomerančové vánoční cukroví netradiční

Popraskané pomerančovo-kokosové sušenky (Crinkle cookies)
 
délka přípravy
délka vaření/pečení
celkový čas
 
počet porcí: 45-60 sušenek
suroviny
  • 60 g změklého másla
  • 125 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • šťáva a kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 g hladké mouky
  • 165 g strouhaného kokosu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • moučkový cukr na obalení
postup
  1. Máslo s cukrem utřeme do pěny.
  2. Vejce smícháme s pomerančovou šťávou i kůrou a vanilkou. Přidáme k máslu s cukrem.
  3. V misce smícháme mouku, kokos, prášek do pečiva, sůl a kakao.
  4. K mokré směsi po částech vmícháme suchou směs, až vznikne lepivé těsto.
  5. Těsto necháme asi hodinu odpočinou v lednici.
  6. Troubu předehřejeme na 170 °C. Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
  7. Z vychlazeného těsta tvoříme kuličky o něco menší než vlašské ořechy, které obalíme v moučkovém cukru a klademe na plech 1-2 cm od sebe.
  8. Pečeme asi 15 minut.
  9. Po upečení necháme vychladnout na plechu.
  10. Skladujeme v plechovce nebo uzaviratelné misce, aby sušenky neztvrdly.