JEDLÉ DÁRKY: SLANÝ KARAMEL

Přidáno před 6 years
JEDLÉ DÁRKY: SLANÝ KARAMEL
A mám tu pro letošek asi poslední jedlý dárek. Zatím jsme si připravili Vanilkový cukr, Levandulový cukr, Dárkovou lahev s Perníkovou buchtou, také Láhev s domácí granolou a nyní tento slaný karamel, který je sladkou tečkou na závěr. I když je slaný.

Lze ho využít jako náplň do makronek, jako polevu na ovesnou kaši, palačinky, wafle nebo lívance, ale je také naprosto skvělý jen tak na lžičku a šup s ním do pusy. Takže určitě potěší úplně každého člena vaší rodiny.

Pokud se pustíte do výroby jedlých dárků, tak mě určitě tagněte na Instagramu nebo Facebooku, ať se pokochám vašimi výtvory.

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: střední
Počet kusů: 2 skleničky

INGREDIENCE:

  • 300 g cukru krystal
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml vody
  • půl lžičky hrubé soli
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si 300 g cukru a nasypeme do kastrolu.
Zapneme plotýnku na střední plamen a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Doporučuji to opravdu stále míchat a neodcházet od toho, ať se vám karamel nespálí. Je to raz dva. (vlastní zkušenost)
 Po chvíli se začne cukr rozpouštět a hnědnout, ještě to chce trochu trpělivosti.
 Nakonec bude cukr rovnoměrně rozpuštěn, tak ho odstavíme.
 Připravíme si smetanu a nalijeme do karamelu.
 Ještě přilijeme vodu.
V tuto chvíli karamel ztvrdne a  tekutina bude okolo. Je to normální. Je to vlivem studené smetany a vody. Proto stáhněte plotýnku na malý stupeň a s velkou dávkou trpělivostí a mícháním se snažte karamel rozpustit. Není to hned, ale nakonec se povede.
Do smetanového karamelu přidáme sůl a přelijeme do skleniček.
 Skleničku ozdobíme, popíšeme a dodáme papírek s popisem, na co všechno lze karamel využít.
  Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.