Lohikeitto – finská lososová polévka
Přidáno před 7 years
Tahle severská polévka je přesně to, co byste si asi představili pod tradiční polévkou typickou pro skandinávské země. Intenzivní rybí chuť, zjemněná smetanou a zeleninou, která dokáže pořádně zahřát. Jestli vám z nějakého důvodu nesedí naše klasická vánoční kapří, zkuste ji na štedrovečením stole netradičně nahradit finskou lososí. Určitě nešlápnete vedle.Na 4 porce polévky
- 2 lžíce másla
- 40g zelené části pórku
- 1 menší mrkev
- 2 menší brambory
- 700ml rybího nebo zeleninového vývaru
- sůl
- 200ml vysokoprocentní smetany
- pár kapek citronové šťávy
- 200g filetu z lososa bez kůže
- snítku kopru
- Na másle v hrnci nechám zesklovatět na jemno nakrájený pórek, pak přidám na čtvrtkolečka nakrájenou mrkev a na kostičky nakrájené oloupané brambory.
- Zeleninu zaliju rybím vývarem (kdo nemá rád intenzivní chuť ryby, jde použít zeleninový), osolím a pod pokličkou nechám probublávat, dokud brambory a mrkev nezměknou.
- Do polévky pak přiliju smetanu, zakápnu trochou citronu a nechám krátce provařit.
- Nakonec přidán na kousky nakrájeného lososa, kterého nechám v polévce vařit asi 5 minut. Pak polévku stáhnu z plotny, vsypu nasekaný kopr a promíchám.
Talíř/misku mám z eporcelan.cz