Lohikeitto – finská lososová polévka

Přidáno před 7 years
Lohikeitto - finská lososová polévka

Tahle severská polévka je přesně to, co byste si asi představili pod tradiční polévkou typickou pro skandinávské země. Intenzivní rybí chuť, zjemněná smetanou a zeleninou, která dokáže pořádně zahřát. Jestli vám z nějakého důvodu nesedí naše klasická vánoční kapří, zkuste ji na štedrovečením stole netradičně nahradit finskou lososí. Určitě nešlápnete vedle.

Na 4 porce polévky
  • 2 lžíce másla
  • 40g zelené části pórku
  • 1 menší mrkev
  • 2 menší brambory
  • 700ml rybího nebo zeleninového vývaru
  • sůl
  • 200ml vysokoprocentní smetany
  • pár kapek citronové šťávy
  • 200g filetu z lososa bez kůže
  • snítku kopru
  1. Na másle v hrnci nechám zesklovatět na jemno nakrájený pórek, pak přidám na čtvrtkolečka nakrájenou mrkev a na kostičky nakrájené oloupané brambory.
  2. Zeleninu zaliju rybím vývarem (kdo nemá rád intenzivní chuť ryby, jde použít zeleninový), osolím a pod pokličkou nechám probublávat, dokud brambory a mrkev nezměknou.
  3. Do polévky pak přiliju smetanu, zakápnu trochou citronu a nechám krátce provařit.
  4. Nakonec přidán na kousky nakrájeného lososa, kterého nechám v polévce vařit asi 5 minut. Pak polévku stáhnu z plotny, vsypu nasekaný kopr a promíchám.
Talíř/misku mám z eporcelan.cz