Dýňový koláč s mascarpone (Pumpkin Pie) & 10 tipů, jak si poradit s křehkým těstem

Přidáno před 2 years

(Americký) podzim a pumpkin pie k sobě neodmyslitelně patří. Před pár týdny jsem si konečně koupila obdélníkovou koláčovou formu, po které jsem léta pokukovala, a rozhodla jsem se ji pokřtít právě dýňovým koláčem. Křehké těsto vonící citronovou kůrou a náplň zjemněná mascarpone, vás dostane do kolen.

Dýňový koláč s mascarpone (Pumpkin Pie) & 10 tipů, jak si poradit s křehkým těstem

Nejsložitější součástí receptu je křehké těsto. Občas je to potvora a buď se příliš drobí, nebo je tvrdé jako kámen. Co s tím?

  1. Důležité je použít opravdu studené máslo, vejce z lednice a ledovou vodu. Díky vychlazeným surovinám (a především máslu) bude těsto křehké a mírně lístkující.
  2. Úplně nejzákladnějšími surovinami je hladká mouka, tuk a voda. Špetka soli nikdy neuškodí a žloutek přidá jak barvu a chuť, tak potřebnou lepivost. Do sladkých těst můžete přidat lžičku cukru a citrusovou kůru nebo koření, do slaných pak hořčičný prášek, pepř, jemně nasekané bylinky nebo jemně nastrouhaný sýr. Pokud nemáte problém s máslem, pak používejte vždy to, nikoli margarín nebo ztužený rostlinný tuk. Lžička oleje navíc pomůže k lepší konzistenci.
  3. Vody je potřeba tak akorát. Přidávejte ji postupně, aby vzniklo měkké těsto.
  4. Dalším důležitým krokem je těsto nehníst, ale jen opatrně splácat dohromady. Čím více péče těstu věnujete, tím víc ztvrdne.
  5. Před pečením pak křehké těsto vždy dejte odležet do lednice. Jednotlivé suroviny se v chladu lépe propojí a s těstem se bude snadněji pracovat. Pokud je těsto z lednice příliš tuhé, pak ho nechte chvíli na lince, aby při vyvalování nepopraskalo.
  6. Při vyvalování můžete těsto buď podsypávat malým množstvím mouky nebo válet mezi archy pečicího papíru, případně na potravinářské folii. Pomocí folie pak těsto velmi snadno přenesete do formy. (Některá těsta jsou křehčí/lepivější než jiná, proto je můžete snadno přenést v dlaních nebo na válečku nebo se bez folie neobejdete. Pro koláče s mřížkou nebo jiným zdobením potřebujete těsto nelepivé, tzn. s o něco vyšším obsahem mouky.)
  7. Výhodou je, že na jakékoli nedostatky (trhliny, díry nebo chybějící těsto) stačí dát jednoduše záplatu, pod náplní se to schová.
  8. Jakmile máte těsto ve formě, dno propíchejte vidličkou – zabráníte bublinám.
  9. Ne vždy je nutné těsto předpéct, ale pokud ano, je dobré ho zatížit. Můžete si koupit keramické kuličky nebo fazolky, nasbírat drobné kamínky nebo použít jeden sáček levných fazolí (nebo jiných luštěnin). Na těsto položte pečicí papír, nasypte těžítko a rozprostřete ho především ke krajům, které mají tendenci se “scvrkávat”. Po upečení papír s fazolemi sundejte, nechte pár minut vychladnout a naplňte.
  10. Tadá, hotovo! Není to tak složité, stačí jen vědět co a jak. 🙂

Návod na přípravu domácího dýňového pyré najdete tady, co vše patří do Pumpkin Pie Spice, se dozvíte zde.

pumpkin pie dýňový koláč páj dýně mascarpone pistácie obdélníková forma tart křehké těsto rectangular tart form

Dýňový koláč s mascarpone (Pumpkin Pie)
 
délka přípravy
délka vaření/pečení
celkový čas
 
typ receptu: dezert
kuchyně: americká
počet porcí: 12
suroviny
  • Korpus
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce oleje
  • 50 g studeného másla
  • 4 lžíce ledové vody

  • Náplň
  • 150 ml dýňového pyré
  • 85 ml javorového sirupu (nebo medu)
  • 2 vejce
  • 2 lžičky pumpkin pie spice
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 125 g mascarpone

  • ořechy na dozdobení, šlehačka k podávání (nemusí být)
postup
  1. Mouku smícháme se solí a citronovou kůrou.
  2. Přidáme máslo, olej a žloutek vytvoříme jemnou drobenku.
  3. Postupně přidáváme vodu a krátce zpracujeme v mírně lepivé těsto.
  4. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
  5. Všechny suroviny na náplň smícháme a vytvoříme hladký krém.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  7. Odleželé těsto vyválíme na pečicím papíře nebo potravinéřské folii a přeneseme do koláčové formy. Dno propícháme vidličkou, přečnívající okraje ořízneme. Na těsto položíme pečicí papír a zatížíme kamínky nebo fazolemi.
  8. Těsto pečeme 10 minut, pak necháme mírně vychladnout.
  9. Připravenou náplň nalijeme na předpečený korpus a pečeme 30-40 minut, až náplň ztuhne.
  10. Upečený koláč necháme úplně vychladnout (buď v otevřené troubě nebo při pokojové teplotě).