TVAROŽNÍK SE SKOŘICÍ A KARAMELIZOVANÝMI JABLKY

Přidáno před 3 years
TVAROŽNÍK SE SKOŘICÍ A KARAMELIZOVANÝMI JABLKY
Tento recept byl původně sepsán přesně den po založení tohoto blogu. Je to tedy taková blogová stálice.
Každý den na něj klikne několik desítek lidí a to mluví o tom, že jste si ten recept prostě a jednoduše zamilovali. A já se ani nedivím.

Je to totiž taková tvarohová varianta cheesecaku, který měl před několika lety obrovský boom v ČR. Já už bych ten název nejradši přejmenovala na klasický tvaroháč. Ale vím, že byste ho pak s těží hledali.

Mno a vy, kteří koukáte na tento recept poprvé, tak neváhejte a pusťte se do něj. Nově jsem ho přefotila, aby se vám lépe připravoval.

Tak krásné pečení přeji.

Doba přípravy: 20 minut (+ 45 min. pečení)
Náročnost: malá
Počet porcí: 10

INGREDIENCE: Pečící forma průměr 22 - 24 cm (forma IKEA)
Na korpus:
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g mouky na křehké těsto od Babiččina volba nebo hladké mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • šťáva z 1/4 citrónu
Na krém:
  • 50 g másla, roztátého
  • 200 ml mléka
  • 250 g nízkotučného tvarohu z vaničky
  • 2 vejce
  • 1/2 sáček vanilkového pudinku
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
Ozdoba:
  • 2 jablka a lžíce cukru
Postup aneb jak jsem postupovala já:


Odvážíme si cukr a vložíme do mísy.
 Dále si odvážíme mouku.
 Přidáme kypřící prášek.
 Ještě vajíčka.
 Také máslo.
 Trochu citronu.
 A důkladně zpracujeme. Těsto dáme do ledničky lehce zatuhnout.

PŘÍPRAVA KRÉMU:
Rozehřejeme si máslo a nalijeme do mísy.
 Přidáme vlažné mléko.
 Přidáme tvaroh.
 Celá vajíčka.
 Ještě cukr.
 Půl sáčku pudinku.
Ještě přidáme lžičku skořice.
A důkladně promícháme.
 Těsto vmačkáme do formy.
 A zalijeme krémem.
Rozpálíme trochu na 150 stupňů a pomalu pečeme cca 30-45 minut. Poté důkladně vychladneme.
Mezitím si připravíme zkaramelizovaná jablka. Pokrájíme si jablka na kostičky.
Do kastrůlku vložíme lžíci cukru a na pomalu ho necháme roztavit. Hlavně nespěchat. Ať se nepřipálí.
 Když je takto rozteklý a zlatavý, tak...
 Tak přidáme jablka.
 V tuto chvíli karamel ztvrdne a tak je důležité k nim nalít trošku vody. Karamel se rozpustí. Jablka vaříme tak dlouho, až se voda vypaří.
Jablka položíme na koláč.
Tento recept byl vytvořen pro firmu Babiččina volba.