Kakaovo-banánové muffiny s drobenkou

Přidáno před 3 years

Na muffinech mě baví, že je každá porce zabalená zvlášť, neokorávají na řezu jako koláč na plech a skvěle se balí na piknik nebo výlety. A taky jsou základem pro cupcakes, stačí na ně dát trochu dobrého krému – suššímu těstu rozhodně čepice krémového sýra, mascarpone nebo ganache sluší. To ale nebude tenhle případ – banánové muffiny jsou nádherně vláčné a drobenková krusta příjemně křupavá. Naprosto famózní kombinace!

Kakaovo-banánové muffiny s drobenkou

Pár faktů o banánech… Věděli jste, že banán je bobule? Stejně jako jahody nebo maliny. Banánovníky pocházejí patrně z Papuy-Nové Guineji, kde se poprvé objevily 5000 let před naším letopočtem. Poté se rozšířily na jihovýchod Asie, o něco později pak do Afriky. První banánové plantáže v Karibiku a Střední Americe – tedy oblastí, které jsou dnes největšími exportéry banánů – založili Portugalci začátkem 16. století. Největšími producenty jsou Indie, Čína a Uganda, kteří ročně vypěstují více než 45 milionů tun banánů. Zralé banány jsou bohaté na vitamin B6 a v menším množství obsahují i vitamin C, mangan, vlákninu, draslík, serotonin či dopamin. Kromě plodů se v kuchyni různě využívají i listy, měkká dužnina kmenu a květ (respektive jeho střed připomínající artyčoky).

banánové kakaové muffiny s drobenkou banány kakao skořice drobenka med vločky celozrnná mouka

Kakaovo-banánové muffiny s drobenkou
 
délka přípravy
délka vaření/pečení
celkový čas
 
typ receptu: dezert, snídaně & svačina
počet porcí: 12 muffinů
suroviny
  • Těsto
  • 75 ml oleje
  • 75 ml mléka
  • 2 vejce
  • 100 g tekutého medu
  • 3 banány, rozmačkané na kaši
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g celozrnné mouky
  • 30 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice

  • Drobenka
  • 2 lžíce celozrnné mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce ovesných vloček
  • ½ lžičky skořice
  • 1 velká lžíce másla
postup
  1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Plech na muffiny vyložíme košíčky.
  2. V míse rozšleháme olej, mléko, vejce, med a banány.
  3. Mouky smícháme s kakaem, práškem do pečiva a skořicí.
  4. K tekuté směsi prosijeme suchou a důkladně rozmícháme, aby v těstě nebyly hrudky suché mouky.
  5. V misce smícháme suché suroviny na drobenku, vpracujeme máslo a vytvoříme drobenku.
  6. Těsto rozdělíme do košíčků a posypeme hustě drobenkou.
  7. Muffiny pečeme 30-35 minut. Uprostřed by měly zůstat vlhké, ale jen lehce lepivé.