Mandlové koláčky s čerstvými fíky

Přidáno před 5 years

Už jste někdy ochutnali čerstvé fíky? Jestli ne, je na čase to změnit. Jsou měkké, šťavnaté, sladké a mají velmi netradiční strukturu. Hodí se třeba k jogurtu, ale skvělé jsou i se sýry nebo do různých koláčků. Tyhle mandlové musíte zkusit! Jsou křehké, voňavé a neskutečně dobré.

Mandlové koláčky s čerstvými fíky

Když jsem chystala těsto, vzpomněla jsem si na recept, který už na blogu je dva roky. Na trhu (tuším, že to byl Borough Market) jsme koupili sáček fíků a na trávníku u katedrály St. Paul’s jsem se snažila je co nejlíp vyfotit. Druhý den jsem pak vymýšlela, co s nimi – když jste na dovolené v Londýně, městě plném skvělých restaurací, bister, trhů a street foodu, moc se vám vařit nechce… Proto vznikl jednoduchý, ale výborný smetanový dezert s granolou, Bramley Apple Sauce a čerstvými fíky. Tentokrát jsme doma a kuchyň plná vlastního nádobí se slušnou zásobou ingrediencí na pečení si žádala trochu víc invence. Křehké ořechové těsto a šťavnaté fíky spolu skvěle ladí a snad vás mile překvapí i to, jak nepřeslazené tyhle koláčky jsou. Doufám, že je zkusíte a budou vám chutnat!

čerstvé fíky mandlové koláčky mandle mandlová mouka ořechy ořechové těsto

Čerstvé fíky mají sezónu od srpna do října. Zralé fíky jsou na dotek měkké, ale pevné. Vybírejte takové, které nejsou nijak poškozené. Pokud jste koupili fíky ne tak docela zralé, nechte je (nerozkrojené) na lince, dojdou nejpozději během dvou dnů. Zralým fíkům pak více svědčí lednice, která zabrání přezrání a fíky vám tak vydrží déle. Co se týče přípravy, stačí je jen omýt a odkrojit stopku. :)

čerstvé fíky mandlové koláčky mandle mandlová mouka ořechy ořechové těsto

Mandlové koláčky s čerstvými fíky
 
délka přípravy
délka vaření/pečení
celkový čas
 
typ receptu: dezert
počet porcí: 5 koláčků
suroviny
  • 4 fíky
  • 90 g rozpuštěného másla + cca 1 lžíce na vymazání
  • 90 g hladké mouky
  • 90 g mletých mandlí + cca 2 lžíce na vysypání
  • 50 g cukru
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 menší vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo semínka z ¼ vanilkového lusku a 1 lžička rumu)
  • 50-100 ml (mandlového) mléka
postup
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Pět formiček na tartaletky o průměru 10 cm vymažeme máslem a vysypeme mandlemi.
  3. Fíky nakrájíme na poloviny, pět z nich pak nakrájíme na tenké plátky. Zbytek nakrájíme na kostičky.
  4. V míse smícháme mouku, mandle, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  5. Přidáme máslo, vejce a vanilkový extrakt a vymícháme na hladké těsto. Podle potřeby přidáme (mandlové) mléko, aby bylo těsto hutnější, ale nebylo suché.
  6. Do těsta opatrně vmícháme fíky nakrájené na kostičky.
  7. Těsto rozdělíme do formiček a ozdobíme plátky fíků poskládanými do vějíře.
  8. Pečeme 15-20 minut.
poznámky
Z těsta můžeme udělat i jeden velký koláč, chlebíček nebo muffiny. Čas je potřeba přizpůsobit formě, že je těsto upečené, poznáme tak, že zapíchnutá špejle vyjde čistá.
Pro bezlepkovou verzi nahradíme pšeničnou mouku moukou pohankovou nebo kokosovou, případně mandlemi.