Kynutý koláč s mákem, povidly a švestkami
Přidáno před 5 years
Mák je český fenomén a s jeho produkcí si stojíme na první příčce ve světě. Milujeme mák a kdykoli můžeme dopřejeme si ho v koláči a kdo by nemiloval bramborové šišky s mákem....proto i dnešní recept je takový ......makový :-)))
Doba přípravy a vaření: 45 min. + kynutí
Pečení : 60 minutVhodné pro : vegetariány
Ingredience na 1 koláčovou formu o průměru cca 30 cm :
Těsto :400 g prosáté hladké mouky + trochu na podsypání
špetka soli 1
100 g másla + rozpuštěné na potření
1/2 kostky droždí cca 20 g
150 ml vlažného mléka
1 celé vejce + 1 ŽLOUTEK
50 g cukru
Náplň:
100 g mletého máku
100 ml mléka ohřáté
100 g Marcipánu (nemusí být)
2 lžíce povidel
1-2 polévkové lžíce brandy nebi rumu
Povrch :
20 - 25 ks vypeckovaných, omytých, rozpůlených švestek (velké překrájíme na čtvrtiny)
cukr krupice na posypání
2 hrsti mandlových lupínků
moučkový cukr na poprášení
Bude se hodit : kuchyňská váha, vál, váleček, kuchyńský robot a hnětací hák
Pracovní postup:
1) připravte náplň:Mák zalijte vroucím mlékem a nechte vychladnout. Přidejte marcipán nakrájený na malé kostičky a povidla s brandy. Vše promíchejte a odložte stranou.
2) příprava těsta :Do prosáté mouky přidejte špetku soli. Mouku se solí dejte do hnětací mísy od robota. Máslo nakrájejte na kostičky. Droždí nadrobte a zalijte vlažným mlékem.Jakmile droždí vzejde přidejte vejce, žloutek a cukr. Směs nalijte na mouku do mísy, přidejte pokrájené máslo a prohněťte na měkké nelepivé těsto.Zakryjte těsto utěrkou a nechte hodinu kynout.
3) pečení :
Troubu předehřejte na 180 C.Těsto vyválejte válečkem na pomoučněné ploše do obdélníku cca 30 x 40 cm a rozdělte podélně na tři díly.Každý plát potřete makovou náplní a zaviňte jako dlouhého hada. Hady stočte do kulaté formy. Vytvoříte velkého šneka, který pečením nabyde a zaplní celou formu. Nechávejte mezi nimi mezery pro švestky. Proložte švestkami, pocukrujte krupicovým cukrem a zalijte rozpuštěným máslem. Posypte mandlovými lupínky.Pečte dozlatova 40-50 minut.
TIP na servírování :
Upečený koláč posypte moučkovým cukrem. Koláč můžte podávat s kopečekem kysané smetany.
RADA na závěr : pokud Vám okraje při pečení příliš rychle zhnědnou zakryjte je alobalem a dopečte střed bez zakrytá