Petimezopita
Přidáno před 8 years
Petimezopita je taková dobrá buchta na plech. Slazena je jen trochou cukru a petimezi - koncentrovanou hroznovou šťávou. Celá buchta voní hřebíčkem, skořicí a pomerančem. Krusta ze sezamu a cukru je prostě výborná, skoro jako sezamka. Pekla jsem v Omnii (trouba na sporák), proto má tvar kruhu, vy si ji klidně upečte pěkně v koláčové formě. Autorka receptu je Diane Kochilas.Petimezi je hustý sirup, který vzniká dlouhým vařením hroznového moštu. V Řecku se běžně vaří při sklizni vína a pak se celoročně používá ke slazení různých sušenek, pudinků a také halvy. Šťáva je bohatá na obsah vitamínů a minerálů, zejména železa, hořčíku a vápníku. Chutí mi připomínala trochu vinný mošt, trochu rozinky a malinko melasu. Cena za sklenici šťávy se pohybuje okolo sedmi eur.Na koláčovou formu o průměru 30 cm si připravte:¨hrnek vodysvitek skořice5 hřebíčků6 lžic tmavého třtinového cukruhrnek olivového oleje1 a 1/2 hrnku petimezinastrouhanou kůru a šťávu ze dvou pomerančů1/4 hrnku grappy, nebo ouzalžičku jedlé sody5 hrnků hladké moukypůl hrnku sezamu smíchaného s 4 lžícemi tmavého cukruHrnek vody svaříme se skořicí, hřebíčkem a necháme zchladnout a slijeme.Troubu předehřejeme na 175 stupňů.Mezitím si prošleháme olivový olej s 6 lžícemi třtinového cukru. Za stálého míchání přilijeme petimezi, vodu ochucenou skořicí a hřebíčkem a grappu.V pomerančové šťávě rozpustíme jedlou sodu a přilijeme do mísy k ostatním surovinám. Do této směsi přimícháme cca 5 hrnků hladké mouky, pokud je těsto moc tekuté, můžeme ještě trochu mouky přidat. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme směsí sezamu a cukru.Pečeme cca 50 minut.