Pohankové muffiny s omega-3, banánem a bez cukru
Dnes to bude maličko složitější na ingredience, než jindy. Hodně se mě totiž ptáte na nějaký zdravější recept, který by byl vhodnější pro děti, neobsahoval by rafinovaný cukr a celkově by byl nutričně hodnotnější, než kombinace mlíko-mouka-cukr. Často do těsta přidávám nějaké vařené obiloviny. Nejčastěji pohanku nebo jáhly (recept na skvělé jáhlové muffiny sem napsala pro deskové hry 4bambini), občas rýži. Mám tu i nachystanou celou špaldu a kamut, jen co to vyexperimentuju, můžete se těšit!
No a teď tedy k těm dnešním muffinům – je v nich pohanková mouka (proto pohankové), hodně konopného semínka (proto omega-3) a jsou bez bílého rafinovaného cukru (dala jsem kokosový, ale můžete použít i sušenou třtinovou šťávu, hodně tmavý třtinový cukr, možná i nějaký slad). Pohankové muffiny jsou fakt skvělé samotné na svačinku, nebo s máslem na snídani.
Na 12 zdravých pohankových muffinů potřebujete:
Suché ingredience
- 100 g hladké mouky
- 120 g pohankové mouky
- 80 g kokosového cukru
- lžička skořice
- 2 lžíce konopných semínek
- 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene (bez fosfátů)
Tekuté ingredience
- 2 lžíce kokosového oleje bez vůně (jestli je tuhý, musíte ho rozpustit)
- 1 rozmačkaný banán (můžete ho i rozmixovat v tekutině)
- 150–200 ml tekutiny (mléko, voda, mandlové mléko…)
- 2 vejce
- lžička vanilkové esence (nebo zrníčka z vanilkového lusku, nebo vanilkový cukr, nebo nic)
Troubu si rozehřejte na 180 °C. Míchejte tak, jak jsme spolu už zvyklí. V jedné míse si smíchejte odvážené a odměřené suché ingredience, v jiné míse si smíchejte tekuté. Tekutiny dejte jen část a potom postupně upravte konzisteci těsta tou zbylou. Pohankové mouka saje tekutiny trochu jinak, než pšeničná. Banán buď rozmačkejte vidličkou, nebo ho rozmixujte s tekutinou (tyčákem, v blenderu, v sekacím nástavci na tyčák), je to jedno. Záleží, jestli vám vadí, nebo nevadí kousky banánu v těstě.
Obě směsi promíchejte lžící v těsto, upravte si konzistenci zbývající tekutinou (měla by jím krásně nabírat lžíci, až budete plnit košíčky). Naplňte si formičky na muffiny a dejte péct na 20 minut. Po 20 minutách zkuste propečení tím, že do jednoho muffinu píchnete párátkem nebo špejlí, vyjde-li čistá, máte hotovo, v opačném případě jim dejte ještě 5 minut a postup zopakujte.
Po upečení muffiny vyndejte z košíčku a nechte vychladnout na mřížce nebo na talíři.
Já je jím s máslem jako sladké bochánky na snídani, svačinu, no prostě dokud jsou! Ale budou skvělé i na svačinu pro děti do školy.
Co ještě můžete přidat:
- Můžete dát více pohankové mouky. Díky banánům jí můžete dát 100 %, pokud nemáte moc rádi vůni pohanky, přidejte lžičku skořice navíc. Budete je mít bezlepkové.
- Abyste přidali víc omega-3 nenasycených mastných kyselin (to jsou ty zdravé tuky, jasný), můžete si přidat lžíci mletého lněného semínka.
- Tuk můžete v klidu zaměnit za máslo, nebo nějaký jiný olej, pokud se nekamarádíte s kokosovým (ano, je to palma, blá blá, jenže palma olejná je něco trochu jiného, víme). Prostě hlavně tam nedávejte Heru.
- Vejce můžete vyměnit za ještě jeden banán a budete je mít rázem veganské!
- Cokoliv! Já jsem přidala i 2 lžíce uvařené nesolené rýže, která mi zbyla od oběda. Když dáte celozrnnou, bude to o to lepší (já měla klasickou basmati).
Příspěvek Pohankové muffiny s omega-3, banánem a bez cukru pochází z Muffinárium