Sekané biftečky z králíka – jedno z nejmilejších jídel mého dětství

Přidáno před 7 years

Když jsem byla malá, děda choval králíky a slepice. A tak jsme celkem často mívali právě toho králíka na oběd. Znám spoustu lidí, kteří jsou na králíky na talíři skoro alergičtí, protože ho znali pouze na česneku nebo na smetaně. Jenže u nás se takto králík připravoval minimálně. Mívali jsme ho spíše s nádivkou, v podobě biftečků a nebo špalíčků.

A právě ty biftečky jsem zbožňovala ze všeho nejvíc. Milovala jsem je tak, jako je moje ségra nesnášela. (Dokonce když jsem jí včera poslala fotku naší večeře a že nám moc chutnala, přišla odpověď: “fuj ble fuj” …). Nenechte se odradit, pokud máte rádi králíka a smetanové omáčky, případně znojemskou, budete nadšeni. Vlastně i pokud nemáte rádi králíka, protože v tomhle receptu ho ani nepoznáte (ozkoušeno). Klidně by ty biftečky mohly být z kuřecího masa.

Přijde mi, že tento recept je celkem jednoduchý, jediný problém je s vykostěním králíka (alespoň u mě to chtělo hodně odvahy a telefonát dědečkovi). Poté už jde všechno jak na másle a výsledkem jsou jemné biftečky v lehce sladkokyselé, smetanové omáčce. Mňam. Ještě, že mám krabičku s jednou porcí ještě dnes na oběd.

UPOZORNĚNÍ: článek obsahuje králičí nahotu. Pokud se vám takové fotografie nelíbí, scrollujte na začátku receptu o něco rychleji.

Suroviny:

na biftečky:

  • 3/4 kg králičího masa (zadní půlka, jde to ale i z kuřecího)
  • 2 malá vejce nebo jedno velké
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

na omáčku:

  • lžíce hořčice
  • 250 ml smetany
  • 50 g hladké mouky
  • ocet, případně cukr
  • sůl, pepř

na ozvláštnění omáčky:

  • 40 g másla
  • 2 malé cibule
  • 2 menší nakládané kyselé okurky
  • hrst zelené petrželky

Postup:

Pokud máme vykoštěné kusy králíka, zajásáme, jinak si budeme muset pomoci sami.

Sekané biftečky z králíka – jedno z nejmilejších jídel mého dětství

Rozmražený králík

Z králíka vybereme vnitřnosti a dáme je stranou.

Anatomie králíka

Studium anatomie králíka?

Rozporcujeme ho na jednotlivé části: zadní a přední běhy, hřbet a hrudník a usekneme mu hlavu.

Rozporcovaný králíkZadní nohy spolu se hřbetem vykostíme a kosti spolu s přední částí dáme vařit na vývar nebo upečeme… dle vlastních chutí a možností.

Vykostěná zadní část králíka

Vykostěná zadní půlka králíka

Přední část králíka na vývar

Přední část králíka a kosti na vývar

Zadní králičí maso pomeleme a přidáme k němu vejce, hladkou mouku, sůl a pepř.

Mleté králičí maso

Směs dobře propracujeme a tvarujeme oválné biftečky, které obalíme v hladké mouce.

Biftečky z králíkaTy osmažíme na oleji, z obou stran dozlatova. Pokud se nám do hrnce nevejdou, usmažíme je nadvakrát.

Smažení biftečků

Z hrnce slijeme přebytečný olej, vlijeme do něj asi litr vody a přivedeme k varu. Do vody dáme zpět biftečky a lžíci hořčice. Biftečky dusíme asi 30 minut.

Přidáme hořčiceMezitím si najemno pokrájíme cibuli.

Krájení cibule

Na středním plameni ji osmažíme do sklovata a přidáme stejně najemno nasekanou okurku.

Smažení cibule a okurkyNakonec přidáme petrželku a vše osmažíme, až cibulka i okurky změknou. Dáváme však pozor, aby se směs nespálila.

Přidáme petrželku

Biftečky vyjmeme z omáčky.

Biftečky vyndáme z omáčky

Smícháme smetanu s moukou a důkladně dohladka rozmícháme. Vlijeme do omáčky (můžeme si pomoci sítkem, aby zachytilo případné velké žmolky mouky).

Vlijeme smetanu s moukouOmáčku povaříme asi deset minut, aby se mouka provařila.. Přidáme osmaženou směs cibulky, okurek a petržele a ochutnáme. Přidáme alespoň lžíci octa, sůl a pepř podle chuti. Cibulka i okurky by měly dodat dostatek sladké chuti, ale pokud se nám zdá, že je potřeba, přidáme lžičku až dvě cukru a omáčku doladíme. Poté do ní vrátíme biftečky a povaříme ještě asi 5 minut.

Do omáčky vrátíme biftečky.

Hotové biftečky podáváme s omáčkou a kynutým (houskovým) knedlíkem.

Sekané biftečky z králíka

Dobrou chuť!

Sekané biftečky z králíka